Пилотите от Граф Игнатиево отказаха да излетят със старите изтребители, министерството отрича да има бойкот

Полетите в „Граф Игнатиево“ не са спрени. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет ген. Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната

„Ще проверим информацията за бунт и ще проведем среща с пилотите, за да видим какви точно са проблемите. Недостатъчния нальот на определена категория пилоти се дължи на недостатъчния брой самолети, тъй като всичко друго е осигурено. Имаме гориво. Но имаме 7 оперативни самолети МИГ-29 и ако част от получените двигатели бъдат качени, ще стигнем до 9-10 оперативни самолети, които ще са достатъчни”, заяви ген. Запрянов.

Той съобщи, че ще има среща първо с началника на отбраната, а после ще се отиде при пилотите, за да бъде преодоляна тази неувереност у тях. Не е изключено причината да е в лошото време, допълниха от МО.

Днес няма да се проведат планираните учебни полети, но бойното дежурство ще се носи

Това е охраната на въздушното пространство по мисията Air Policing, в която до края на месеца участват и изтребители на италианските ВВС. Летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети, съобщи тази сутрин специализираното издание Аеро.

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29. Но летателният състав масово е докладвал, че се чувства несигурен да лети. Поради това планираните за днес полети са били отменени.

В регламентираните документи е посочено, че ако летецът не се чувства подготвен и уверен в безопасното изпълняването на поставената му летателна задача, той може да бъде спрян от полети. Такъв е бил и случаят от тази сутрин в Граф Игнатиево.

- реклама -