Пол Холивуд

Пол Холивуд: Никога не отказвам и най-трудната работа, защото знам, че съм късметлия

Знаете ли колко струва най-известният хляб във Великобритания Roquefort and Almond Sourdough Bread? 15 паунда!!! Сума, която дори и на Острова, изглежда прекалено висока. Но авторът на рецептата на хляба с рокфор и бадеми Пол Холивуд не само не може да се оплаче от липса на клиенти, но и печели славата си на най-известният пекар в Обединеното кралство.

Пол учи скулптура преди баща му, който е хлебар, да успее да го убеди да се присъедини към семейния бизнес. Така започва кариерата на Пол Холивуд, с когото могат да се похвалят луксозни хотели като „Кливдън“, „Честър Гросвенър“ и „Дорчестър“, в които той е бил главен хлебар.

Автор е на 6 книги, превърнали се в бестселъри.

Телевизионната си кариера Пол започва като съводещ през 2002 г. по каналите Carlton Food Network и Taste. Бил жури в кулинарните състезания “The Great British Bake Off“и “Bake Off”.

Собственото му телевизионно предаване „Рецептите за хляб на Пол Холивуд“ (Paul Hollywood’s Bread) се излъчва във Великобритания 2013 година.

Днес Пол Холивуд има няколко телевизионни поредици зад гърба си. В предстоящия сезон изненадата е “Градски печива с Пол Холивуд” по  телевизионния канал Food Network. Ето какво разказва за себи си и новото предаване най- известният хлебар на Острова:

– Разкажете повече за „Градски печива с Пол Холивуд“.

– Пътувахме в различни градаве по целия свят, за да разберем не само кулинарните им тайни, но и културата им. Страхотно беше да посещаваме различини пекарни- аз научих толкова много неща и се заредих с идеи.

– А как беше в Холивуд? Как се чувсваше в града, с който имате едно и също име?

– Холивуд е страхотен! Сякаш непрекъснато си участник в някой филм. Имаше толкова надписи „Холивуд“. Всъщност те бяха навсякъде. Това ме караше да се чувствав у дома си. Видяхме Вини Джонс, а докато си пиехме кафето в едно заведение влезе Алекс Кингстън.

– Какво най-много ти хареса в Холивуд?

– Най-страхотното нещо в Холивуд са хората и тяхното отношение към храната. И техния начин на живот. Времето е фантастично. Всички са по шорти, на плажа. Слънчево е! Всеки усеща тялото си, докато в Скандинавия и Великобритания ние се увиваме като пашкули. Когато ти е студено ядеш повече и изведнъж като дойде лятото си казваш: “ Понадебелял съм. Трябва да мина на диета, за да изглеждам добре на плажа. “ В Лос Анжелис нямат този проблем. Те винаги се грижат за себе си.

– Кои други градове ще pредставиш в поредицата си?

– Дъблин, Палермо ,Йерусалим, Сан Франциско и Кейптаун. Казано просто- трябваше да се справя с със дългите самолетни полети.

– Кое беше най-страхотното ястие, което приготви?

– Бях в Берген в Норвегия. Харесвам норвежците. Решихме да приготвим чируз. Това е вид изсушена риба треска. Видях как от 5 килограма риба стана 1 килограм. А като я опитах- страхотна е! Бях впечатлен!

– Правиш ли все още грешки, когато готвиш?

– Винаги съм смятал, че хората се учат от грешките си. И разбира се, правя ги. Още помня как посолих хиляди донъти като вместо захар сложих сол. Беше в началото.

– Когато готвиш, приятелите  ти опитват ли се да те критикуват?

– Не! Аз готвя добре и не ми пука какво ще кажат приятелите ми.

– А ти какво обичаш?

– Обичам лобстер и паста.

– А какво не обичаш?

– Овесена каша. Като бях малък майка ми веднъж ми сервира и аз я изхвърлих. Още помня усещането и винаги като се спомене овесена каша се сещам за тази случка.

– Готвиш ли сега?

– Сега съм много зает със снимките на поредицата. В едно заведение в Лос Анжелис направих шоколадови бисквитки. Приличаха на бисквитките от деството, нещо като Орео. Научих ги да ги приготвят и им показах как се прави истински Английски чай.

– Помагаш ли на съпругата ти Алекс в кухнята?

– Алекс е страхотна домакиня. Нямам търпение да видя какво е приготвила за вечеря.

– Някога писвало ли ти е от готвене?

– Не!

– Как си почиваш?

– Обичам автомобилните състезания. Дори тази година ще участвам в шампионата Le Mans  във Франция. Луд съм по колите и високите скорости! Така се зареждам.

– Трудно е да поддържаш добра форма при тези вкусотии,  които приготвяш. Как го постигаш? Спортуваш ли?

– Аз наистина се стремя да съм във форма, но за моите състезания. Там всички показатели трябва да са ти в норма.

– Какви мейли получаваш?

– Получавам стотици мейли с молба да подпиша картички за рождени дни или Коледа. Но веднъж аз помолих Даниел Крейг да подпише картичка за жена ми.

– Какво е да си толкова известен?

– Понякога се ощипвам, за да разбера дали сънувам. Щастливец съм, че работя това, което обичам.

– Когато беше малък мислил ли си, може да стигнеш до Холивуд?

– Не! Да имаш моя късмет е удивително! Никога не отказвам и най-трудната работа, защото знам, че съм късметлия.

Всеки петък от 21:00 по Food Network Пол Холивуд се завръща с вкусни рецепти, но този път, за да открие и представи изкушенията в различни градове по света.

- реклама -