Покушения над световни лидери: Жак Ширак

Неведнъж френският президент Жак Ширак е ставал жертва на опит да бъде убит. Първият е още когато е бил кмет на Париж.

На 29 март 1982 г.  при атентат срещу влак по линията Тулуза-Париж, в който е трябвало да се намира тогавашният кмет на Париж Жак Ширак, са убити петима души, а 77 са ранени. Това изглежда са първите ответни мерки на терориста Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала, за арестуването на двама членове на мрежата му, швейцареца Брюно Бреге и бъдещата му партньорка Магдалена Коп.

Опит за покушение

На 14 юли 2002 г. цяла Франция е потресена. Само една щастлива случайност спасява президента й Жак Ширак от смърт. Когато се провежда помпозният парад в чест на годишнината от превземането на Бастилията, психопатът Максим Брюнери, промъкнал се през охраната с калъф за китара, в който е скрил малокалибрената си пушка, стреля срещу президента.

„Мускетарите“ на Ширак веднага го повалят на земята, но ако младият неонацист бе по-добър стрелец, покушението нямаше да завърши така щастливо. Върху нападателя се нахвърля и зрител от тълпата.

Това още един път доказва, че щастливата случайност, а не тренираната охрана са най-добрият пазач.

Навремето друг президент на Франция – Шарл де Гол – се шегува, че ако срещу президента не стрелят, значи той е непопулярен сред народа. Самият Де Гол за десет години преживява 32 покушения и само при едно от тях е леко ранен от парчета стъкло.

Брюнери  стреля с карабина 22 калибър, в която е имало пет бойни патрона. Пред следователите признава, че искал да убие френския президент по време на военния парад по случай националния празник, а след това щял да застреля и себе си.

Следователите определиха Брюнери като „крайнодесен митоман“. Той бил заловен с помощта на един от зрителите, който се хвърлил към него и издърпал оръжието му.

Осъден е на 10 години затвор.

Френските тайни служби са смятани за едни от най-добрите в света, но при опита за атентат правят пропуск. Те се оправдават с рестриктивните мерки на Ширак, който съкратил охранителите от 100 на 50.