Индира Ганди

Покушения над световни лидери: Индира Ганди

В ранното утро на 31 октомври 1984-та, премиерът на Индия Индира Ганди с нескрито удоволствие оправя завесите с цвят на шафран, които е поръчала за кабинета си. Като всяка жена, е суетна – ядосва се, че заради опасенията от покушение над нея трябва да носи бронирана жилетка, която я прави да изглежда по-пълна отколкото ѝ се иска. А на Индира ѝ предстои телевизионно интервю след няколко минути. Има уговорка с известния английски писател, драматург и актьор Питър Устинов, чиито екип вече е в резиденцията ѝ. Тя обаче не знае, че така и никога няма да се види с него. Защото ѝ остават само броени минути живот…

Предисторията на една смърт

Индира е единствената дъщеря на Джавахарлал Неру – първият премиер на Индия и лидер на партията ИНК – „Индийски национален конгрес“. Наследява го и на двата поста след неочакваната му смърт. Още преди да дойде на власт през 1971-ва, курсът ѝ на политика предизвиква разцепление в партията – тя иска да се бори ефективно с бедността и да затопли отношенията на Индия със СССР. Силните лица в ИНК първоначално смятат, че дъщерята на Неру е глупава и решават да я издигнат за министър-председател, очаквайки, че ще могат да я контролират. По това време в Индия дори наричат Индира Ганди „gungi gudiya“- празноглава кукла.

Но далеч не се оказват прави. Още по време на първия си мандат Ганди национализира банките, с бързи темпове развива промишлеността, а страната за първи път от много години става независима от външни доставки на храни и селскостопанска продукция.

Но няколко години по-късно е принудена да обяви извънредно положение в страната.

Съдът я признава за виновна в изборни нарушения и налага да напусне премиерския пост. Индира Ганди обаче се позовава на Конституцията и Индия влиза в извънредно положение. Две години по-късно назначава предсрочни избори, които губи. През 1980 г. се връща отново като министър-председател.

Вторият ѝ мандат обаче е изпълнен с конфликти със сикхите, живеещи в щата Пенджаб

Те поддържат Пакистан, с който Индия води непрестанни войни. През лятото на 1984-та сикхите превземат своята най-голяма светиня – Златния храм в град Амритсар.

В отговор индийското правителство провежда военна операция „Синя звезда“, при която храмът бива освободен. Загиват около 500 сикхи.

Смъртната присъда на Ганди е подписана

Във фаталното октомврийско утро, Индира все пак решава да свали бронираната си жилетка. Тръгва от личната си резиденция към своя кабинет заедно със своята свита. Разминавайки се с мъжете, които пазят, тя им се усмихва приветливо. Но никой не знае, че двама от тях са сингхи – Беант Сингх и Сатвант Синг. Двамата вадят оръжията си и стрелят по Индира Ганди, след което са моментално убити.

По това време журналистът Питър Устинов и неговият екип продължават да очакват премиера на Индия за интервю, когато чуват серията изстрели.

След убийството на Индира Ганди взрив от възмущение избухва в Индия. Гневът на народа изригва срещу сикхите. Из цялата страна започват гонения срещу тях, съпроводени от насилие. Властта се опитва да защити невинните, но в течение на няколко седмици загиват 2 733 жители на Пенджаб.

И до днес в Индия няма ясни доказателства кой точно е възложител на убийството на Ганди.

- реклама -