Покушения над световни лидери: Фидел Кастро

Фидел Кастро е преживял 638 неуспешни атентата. Истински рекордьор с щастлива звезда или неопитни атентатори?

Смята се, че ЦРУ се е опитвало да унищожи Кастро по всички възможни начини: пури-бомби, писалки с отровни куршуми, натъпкани с експлозиви раковини под водата, пропит с отрова водолазен костюм, талиеви соли за окапване на брадата, снайперски разстрел, заразяване с туберкулоза и др.

Повечето от тези атентати изглеждат невероятни и са по-скоро плод на журналистическо въображение.

Първо, ЦРУ разполага с огромен потенциал (финансов, технически и човешки) и ако си е поставяло задача да унищожи Кастро, то е щяло да го постигне още с първите опити.

Второ, една правителствена организация на най-демократичната държава в света, каквито са САЩ, основани и функциониращи въз основа на строго спазване на международното право, не може да си поставя престъпни цели, каквито са атентатите спрямо лидерите на други държави. Това е присъщо единствено на държавите от „империята на злото”, към които за съжаление до неотдавна принадлежеше и България.

Любопитен е и фактът, че опитите да бъде убит Фидел Кастро от ЦРУ започват още преди кубинският лидер да се обвърже със СССР, което изглежда ако не нелепо, то поне странно. След провала на едно от покушенията президентът Джон Кенеди уж иронично казва: “Като наредих да бъде отстранен Кастро, нямах предвид той да бъде убит”.

Истината е, че зад повечето от подготвяните покушения стоят кубински антикомунисти-емигранти в САЩ.

Затова атентатите са така дилетантски организирани и изпълнени. А кубинските тайни служби ги умножават и разгласяват, за да укрепват революционната бдителност на доведените до крайна бедност кубинци.

За да прекрати неверните и злепоставящи слухове, през 1981 г. със заповед № 12333 Роналд Рейгън слага край на приписваните на ЦРУ тайни и незаконни операции, като с това и формално за сетен път забранява участието и подготовката на убийства на политически лидери на чуждите страни.

През 2002 г. президентът Джордж Буш запазва в сила тази забрана, като оставя вратичка, защото ситуацията в света се променя след 11 септември.

Спецовете от ЦРУ и техните агенти сега вече имат законно право да унищожават водачите на терористични организации в чужбина – както това се случи с Осама бин Ладен.

Осем от атентатите срещу Кастро са приписвани на братята Джон и Робърт Кенеди, като разпореждането е без знанието на Конгреса. Пита се Робърт пък в качеството на какъв е причастен към терористичните актове? И всичко зад гърба на Конгреса?

Говори се, че Кастро е имал къртица в Ленгли, която винаги му докладва предварително за атентатите срещу него. За целта от ЦРУ използвали пистолет във формата на автоматична писалка, както и отрова, но напразно.

След това обаче къртицата на Кастро е разкрита и се превръща в двоен агент. Последният от осемте атентати на братята срещу Ел Коменданте е трябвало да се осъществи на 22 ноември 1963 г., в деня, когато бе убит Джон Кенеди.

Една от най-известните авантюристки на 20 век – Марита Лоренц, в своите мемоари разказва как претърпява неуспех при опит за покушение срещу Фидел Кастро. Нещо повече, между двамата е имало любов, която по-късно ЦРУ използва за покушение срещу кубинския лидер.

Кастро среща Марита през януари 1959 г., когато тя е едва 19-годишна.

Връзката им започва след месец, когато той вече е премиер на Куба. Той я нарича “Германката Марита – Кралицата на Куба”. Тя му отвръща със същата нежност и го кръщава “Моят брадат кубинец”. По това време майката на Марита работи като агент за ЦРУ, но хората на Кастро не знаят това.

Той я ухажва, прави й подаръци и я кара да се чувства истинска жена. (На 7-годишна възраст уж е изнасилена от американски сержант в Берлин.) След нови два месеца Марита забременява, но по-късно прави аборт, посъветвана от майка си, с която се свързва по телефона.

ЦРУ обаче засича разговора и се заинтересува от случая. Това е уникална възможност да получат достъп до човека, който скоро ще бъде обявен за враг № 1 на Америка. Когато Кастро започва сближаването си със СССР, в ЦРУ се сещат за „Мата Хари” и й предлагат работа. “От теб зависи съдбата на света, само ти можеш да помогнеш диктатурата на Кастро да бъде свалена”.

В началото на 60-те Мерита лети за Куба, като в куфара й са скрити хапчета отрова. Това е и първият опит за убийство срещу Кастро. Двамата се срещат в резиденцията му, но вместо да правят любов, той заспива уморен.

Преди да затвори очи й казва: “Знам, че ЦРУ те е изпратило да ме убиеш, но ти няма да можеш да го направиш”, след което заспива с пистолет под възглавницата.

Цяла нощ Марита гледа кубинеца как спи и си дава сметка, че наистина не може да го убие. На летището в САЩ я посрещат агенти и започват да я разпитват защо не е изпълнила задачата. Тя демонстрира талант, като заявява, че сложила хапчетата в кутийката с крем за лице, където те за жалост се разтворили.

Следват още „стотици опити”, в които ЦРУ проявява изненадващо въображение, но некадърност при изпълнението. По-скоро ЦРУ не си е поставяло такава задача, която би била крещящо нарушение на международното право.

В резиденцията на Кастро са вкарвани 24 пъти агенти като слуги, които е трябвало да очистят брадатия кубинец, но охраната на Кастро работи безупречно. Всеки път опитите за покушение са предотвратявани своевременно.

Неуспехите за ликвидиране на Кастро са най-голямата черна точка в историята на ЦРУ, твърдят публикации.

Централата в Ленгли уж осъществила „стотици хиляди” атентати по целия свят, но така и не успява да се справи с червената заплаха на прага на САЩ – остров Куба. Истината е, че Куба никога не е представлявала сериозна заплаха за САЩ. В търсене на измислени сензации дори известни и доказани журналисти необяснимо защо оставят почти без внимание излъчения по немските телевизии документален филм “Среща със смъртта”. В него се представят убедителни доказателства, че именно кубинските тайни служби G2 стоят зад убийството на американския президент Джон Кенеди.

Във филма бивш агент на G2 говори за пръв път как физическият убиец Ли Харви Осуалд е предложен на кубинците от КГБ. Американският президент е открит противник на режима в Хавана и затова уж искал да убие Кастро. Поради тази причина срещу него е насъскан комунистът Осуалд, живял три години в Съветския съюз.

Именно той застрелял американския президент в Далас, а след това е убит от Джак Руби, с което мотивите за убийството на Кенеди остават завинаги забулени в тайна. Руснаците ги умеят тези неща. Забавни са и спомените на съветския психиатър Юрий Лавирев, който в неопределено време служи в Куба в рамките на съветски „спецназ” в “команда 10”.

Ето негови автентични редове: „Срещу Кастро имаше над 60 покушения само по време на моето пребиваване на острова, но често убийците само от един негов поглед сами му предаваха оръжието си.”

На няколко пъти Лавирев става свидетел как наемници сами се предават на Кастро и охотно споделят информация за поръчителите на покушенията срещу него. „Основните покушения бяха инспирирани от ЦРУ, но имаше и няколко неуспешни опита от страна на МИ 6.” Така и не става ясно как пък е замесено британското МИ 6.

 

- реклама -