Иван Вазов

Показват сърцето на Иван Вазов

Стъкленицата със сърцето на патриарха на българската литература Иван Вазов ще бъде изложена в къщата – музей на възрожденеца в София. „Стандарт“ пише, че реликвата не е показвана от 25 години насам и ще може да се види от 2-ри до 9-ти юли.

В навечерието на 166-годишнината от рождението на великия български поет и писател литературните историци искат да удовлетворят любопитството около сърцето в стъкленицата. И за пореден път да се опитат да сложат край на спекулациите около смъртта на Вазов, която и до днес не спира да интригува жълтата преса.

Според слухове, които витаят повече от 90 години, Вазов е починал в прегръдките на млада любовница. От къщата-музей споделят, че повечето посетители се интересуват именно от това как е прекарал последните часове от живота си писателя.

Иван Вазов
Тук Иван Вазов е прекарал последните часове от живота си

Истината за смъртта на патриарха на българската литература обаче е съвсем друга- той издъхва в семейната трапезария на дома си от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. До него е била по-малката му сестра Въла Вазова.

Иван Вазов
Автентичното писалище, на което са написани едни от най-великите български книги

На следващия ден, лекарите извършили аутопсията, затворили за съхранение в стъкленици мозъка и сърцето на писателя. Тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма „Света Неделя“.

- реклама -