Светлин Русев

Показаха в изложба последната картина на Светлин Русев, завършена часове преди да издъхне

Ранен портрет на художника ни Светлин Русев и последното му платно, нарисувано часове, преди да издъхне на 26 май 2018 г. могат да бъдат видени в изложбата „Пътят“.

Тя е разделена в две части. Ранният период от творческия му път от 1955 г. до 1980 г. може да бъде видян в галерия „Средец“ на Министерството на културата, а творбите му от 1980 г. до 2018 в галерията на хотел „Анел“.

Кураторът на експозицията проф. Аксиния Джурова, заяви, че тя е посветена на светлата памет на едно от най-емблематичните имена в българското изкуство – Светлин Русев, оставил траен белег в духовното пространство на изпълнения с противоречия отрязък от време – втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век.

„Идеята за тази изложба дойде от Съюза на колекционерите в България. Събрахме около 150 неща от 21 колекционери, които притежават произведения на Светлин Русев и са членове на съюза“, заяви Джурова и добави, че заради ограниченото пространство в изложбата са включени 100 платна.

В изложбената в зала „Средец“ зрителят несъмнено ще изживее магията на раждането на художника, ще изпита неговото физическо наслаждение от откриването на средствата, с които той овладява света и себе си, ще навлезе в онова „свое“, за което Светлин не говореше, но ценеше. Втората част от изложбата допълва освен тази по-малко позната интимна страна от творчеството на художника, така и разширяването на тематичния диапазон и монументален стил на Маестрото, свързан с критични периоди от нашето развитие, с борбата за налагане на нови критерии в изкуството, за признаване на изкуството като висша духовна дейност, като израз на мироусещането на една голяма епоха, пише в представянето на експозицията проф. Джурова, която разкри как дошло името на изложбата.

„Пътят е една голяма метафора за всеки човек, но при Светлин тя е голяма метафора за неговия житейски и творчески път. Даже в пейзажите в хотел „Анел“ ще видите колко често в неговите пейзажи се появява пътят, който отива в безкрая. Нарекохме го пътят и по още един повод. Един ден преди да почине, Светлин написа творческа биография, в която накрая стига до извода, че е помислил, че е открил пътя, но накрая разбира, че това е илюзия“, обясни кураторът.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -