Дамаск Сирия въздушни удари

Поканиха и САЩ за участие в преговорите за Сирия, които ще се проведат в Астана

Русия покани САЩ за участие в преговорите за сирийското регулиране. Те ще се проведат на 23 януари в казахстанската столица Астана.

Преговорите в Астана ще позволят на сирийската опозиция да се присъедини към процеса на национално помирение в страната

Това заяви в интервю за японския телевизионен канал Ти Би Ес президентът на Сирия Башар Асад.

Асад изтъква, че за да се постигне това, бунтовниците трябва да сложат оръжие и да получат правителствена амнистия. „Надяваме се, че Астана ще е мястото, където ще общуват всички страни и ще се обсъждат всички въпроси”.

„Смятам, че в началото на преговорите трябва да се съсредоточим върху прекратяването на огъня и защитата на мирното население, на достигането на хуманитарна помощ в различни райони”, каза Асад.

Сирийският президент посочва, че засега не е ясно дали в Астана ще се води политически диалог и кой ще участва в преговорите от името на опозицията.

Той изрази надежда, че думите на новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп за готовността му да се бори с тероризма ще бъдат подкрепени с реални действия.

По думите му това ще е от поза не само за Сирия, а за Близкия изток и за целия свят.

„Иска ни се новата американска администрация да се отнесе добросъвестно към създаването на истинска коалиция за борба с тероризма в този регион”.

По време на предизборната си кампания Тръмп многократно критикува политиката на администрацията на президента Барак Обама в Близкия изток. Според Тръмп Обама също носи отговорност за появата на терористичната групировка „Ислямска държава”.

Руският зам-външен министър Михаил Богданов и американският посланик Джон Теффт обсъдиха днес предстоящите преговори в столицата на Казахстан Астана

Вчера Техеран се обяви срещу участието на САЩ и други страни на срещата. Иранците смятат, че на този етап международните посредници трябва да бъдат в първоначалния си състав – Русия, Иран и Турция. И на по-късен етап, при успешен резултат от срещата в Астана, да се поканят и други международни участници. Според Техеран разширяването на международните участници може да провали диалога.

- реклама -