Пикасо, картина, Метрополитън музей

Поискаха от музея „Метрополитън“ в Ню Йорк да върне картина на Пикасо

Към художествения музей „Метрополитън“ в Ню Йорк е предявен иск да върне картина на Пабло Пикасо. Предполага се, че картината е била продадена на музея през 1938, в ерата на нацизма и фашизма в Европа. Това съобщава Reuters.

Пикасо Актьорът картина Метрополитън музей

Според информацията на агенцията, жалбата е подадена във Федералния съд в Манхатън от поднини на Пол Лефман, еврейски промишлен магнат в Германия, който е собственик на картината на Пикасо „Актьорът“. Произведението е от „розовия“ период в творчеството на испанския художник (1904-1905г.). Загубите се оценяват на 100 млн. долара.

Движение на картината

На платното е изобразен висок млад мъж в розов костюм. Според жалбата, Лефман е продал „Актьорът“ на двама търговци през юни 1938 година за 12 хил.долара, за да избяга в Швейцария от режима на Бенито Мусолини. В Италия той попада заедно с жена си година по-рано. Събитията се развиват скоро след визитата на Адолф Хитлер в Италия.

Музеят Метрополитън получава като дарение платното през 1952г., но според предявения иск, не е проведено нужното разследване за установяване на произхода на произведението. След години на невярно каталогиризиране, през 2011 г. музеят признава правото на собственост на Лефман. Узнавайки за това, ищецът настоява картината да бъде върната.

- реклама -