Поискаха от Фандъкова улица в София да носи името „Протестна“

Отсечката на бул. „Цар Освободител“, от Ректората на СУ „Св. Климент охридски“ до Орлов мост, да носи името улица „Протестна“.

Това искане внесоха в Столична община майките от инициативата „Системата ни убива“ и представители на движението „Изправи се.БГ“, ръководено от бившия омбудсман Мая Манолова.

Освен до кмета Йорданка Фандъкова, предложението е адресирано и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, както и до председателите на всички групи в него.

„Мотивите ни за това са следните – отсечката е тази част от пътната инфраструктура, подчинена на Столична община, където завършват всички граждански протести, неподчинения и блокади на София. Площадът пред университета пък символизира неправомерно задържане и самоуправство от страна на полицията към майките от „Системата ни убива“, заяви Тихомир Василев, визирайки ситуацията с буса на протестиращите майки отпреди няколко вечери, който полицията не допусна да достигне до блокадата на Орлов мост.

Случката доведе до трето блокирано кръстовище в София, това пред СУ, но според протестиращите майки идеята въобще не е била такава, а до там се стигнало единствено заради действията на полицията.

„Извиняваме се на софиянци за това неудобство, но нека знаят, че комисар Николай Николов пое лично вината, повтори го 100 пъти през цялата нощ. Той еднолична каза, че е издал тази заповед за задържането на буса. Да се сърдят на него“, каза още Василев.

„Никак нямахме намерение да бъдем там, единството ни намерение беше да стигнем до Орлов мост, тъй като имахме уверението, че с полицията всичко е стиковано“, допълни Димитрина Русева.

Протестиращите искат площадът пред университета да носи името „Майка България“ в защита на майките на деца с увреждания.

- реклама -