Снимка: БГНЕС

„Походът на книгите“ отново събра малки и големи с книга в ръка – СНИМКИ/ВИДЕО

„Походът на книгите“ отново насърчава четенето в Международния ден на детската книга

До 23 април в цялата страна се провежда шестото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“.

Кампанията събра днес много малчугани и техните родители в Столичната библиотека.

Кампанията включва и мащабния „Маратон на четенето“ в българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Походът на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“ – единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка.

„Походът на книгите“ е поход за душите на децата ни и срещу всичко, което пречи в момента на обществото – агресия, депресия, негативизъм“. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който се включи в инициативата.

„Срещу всичко това можем да се борим само по един начин като дадем позитивна посока на децата ни. Има толкова хубави неща в живота, трябва да се говори и за тях. Когато видим, че в книгите има такива примери, може би, ще започнем да ценим и примерите около нас”, убеден е Денков.

Според него с децата има само едно нещо, което работи и това е личният пример

„Когато майката започне да чете на детето, смеят се заедно на това, което пише в книгите, след това и детето ще обича книгите. Това е единствената рецепта”, категоричен бе министърът на образованието.

Денков коментира, че има ренесанс както на българското кино, така и на литература. „Вече се вижда и в международните награди. За съжаление, в България първо трябва да те припознаят в чужбина. И тогава може би ще те разпознаят и в България”, каза още той.

Денков прочете откъс от „Патиланци” на Ран Босилек пред събралите се деца в Столичната библиотека.

Не можем да живеем без книгата. Това е духовната ни храна, а тя е по-важна от всичко друго. Това каза актьорът Стоян Алексиев. Според него децата трябва да я заобичат и да тръгнат по свой път към нея. „Децата трябва първо да усетят и обикнат природата около себе си, света, в който живеем. Тогава ще имат любопитство и ще влязат в света на книгата. Това ще бъде с обич и ще бъде завинаги”, убеден е Алексиев.

„Когато усетиш връзката с природата ще усетиш, че дори и в един предмет има душа, защото е създаден от човека“, каза още актьорът.

- реклама -