литературата

„Походът на книгите“ отново насърчава четенето

От 2-ри до 23-ти април в цялата страна ще се проведе шестото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

В Детския отдел на Столична библиотека, Международният ден на детската книга от 11:00 часа, стартира „Походът на книгите“. Начало на кампанията ще даде проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. След официалното приветствие, актьори ще прочетат откъси от своите любими книги от детството. Малките гости и техните родители са поканени и на мини-театрален спектакъл, с който се отбелязва рожденият ден на Ханс-Кристиан Андерсен.

И за да бъде празникът безкраен, от Столична библиотека са предвидили още „Смехоранско караоке“ от 18.00 часа и среща с приказни герои в „Нощта, в която книгите оживяват“ от 20.30 часа. Входът за всички събития на 2-ри април е свободен.

В неделния ден от 11:00 до 18:00 ч. в Детския отдел художници ще рисуват с малките посетители приказни герои

И писатели ще четат произведения за деца. Всички деца и родители, които желаят, от 11:00 до 18:00 ч. ще могат да получат безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, фондация „Детски книги“ и уеб-сайтът „Аз чета”. „Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Кампанията включва и мащабния „Маратон на четенето“ в българските библиотеки. Там също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Походът на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“. Това е единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка.

Към „Походът на книгите“ е планирана богата програма от съпътстващи събития, в която участие взимат училища, читалища, издателства, книжарници.

- реклама -