копомостиране

Погребална мода: Вашингтон легализира компостирането на хора

Според новия закон хората там вече могат да изберат да се превърнат в екологично чиста почва след смъртта си.

Процесът се разглежда като алтернатива на кремациите и погребенията и като практичен вариант в градовете, където земята за гробища е оскъдна, съобщи Би Би Си.

В края на компостирането любимите хора се превръщат в почва, която може да се използва за засаждане на цветя, зеленчуци или дървета

Законопроектът бе подписан от губернатора на щата Вашингтон.

Катрина Спейд, която лобира за въвеждането на закона е основател на компания, която може да бъде първата, която ще предоставя масово услугата.

„Преустройството предлага алтернатива на балсамирането и погребението или кремацията, което е естествено, безопасно, устойчиво и ще доведе до значителни икономии на въглеродни емисии и използване на земята“, каза г-жа Спейд пред медиите.

Как работи методът?

Г-жа Спейд казва, че процесът, разработен от нейната компания „Recompose“, поставя тялото на починалия в хексагонален стоманен контейнер, пълен с люцерна, дървени стърготини и слама. След това контейнерът се затваря херметически и тялото се разлага естествено в рамките на 30 дни, създавайки еквивалента на две ръчни колички наторена почва.

По-рано този месец стана ясно, че покойният актьор Люк Пери е бил положен да почива в „костюм за гъби“ в Калифорния. Създателят на костюма, Джей Лии твърди, че тази технология намалява количеството токсични замърсители, които се освобождават в околната среда по време на разлагането и кремацията на човешкото тяло.

Процесът на човешкото компостиране вече е законно в Швеция, докато естествените погребения – където тялото е погребано без ковчег или в биоразградим ковчег – са законни в Обединеното кралство.

- реклама -