Наим Сюлейманоглу

Погребаха Наим Сюлейманоглу като национален герой в Истанбул (СНИМКИ)

Стотици близки и приятели, политици и обществени деятели изпратиха в последния му път легендарния щангист Наим Сюлейманоглу. Той почина вчера на 50-годишна възраст след продължително боледуване и беше погребан днес на гробището Едирнекапъ в Истанбул.

На погребалния обред в джамията Фатих преди това присъства турският премиер Бинали Йълдъръм, който бе един от първите, които понесоха на рамо ковчега с тялото на спортиста, а улиците край джамията бяха изпълнени с хиляди хора.

Специално за погребението дойде бившият конкурент на Сюлейманоглу – гъркът Леонидас, който целуна ковчега и каза топли думи по адрес на „най-великия щангист в историята“.

Наим Сюлейманоглу

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести претърпя успешна чернодробна трансплантация в началото на октомври, но вчера издъхна в болницата Аташехир в Истанбул.

За здравословните проблеми на бившия щангист се разбра в края на септември, когато той по спешност бе приет в интензивното отделение на една от най-големите болници в Истанбул.

Сюлейманоглу беше поставен в медикаментозна кома, защото черният му дроб бе спрял да работи, а диагнозата бе напреднал стадий на цироза. Щангистът имаше нужда от спешна трансплантация на черен дроб и тя бе извършена на 6 ноември, като донор бе близък приятел на Сюлейманоглу, а лекарите съобщиха, че всичко е преминало добре.

От състоянието на олимпийския шампион се интересуваше и президентът на Турция Реджеп Ердоган, по чието нареждане бе сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната.

Наим Сюлейманоглу

Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но от средата на 80-те години на миналия век се състезава за Турция. За нашата родина спечели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка завоюва три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 година. В гробището Едирнекапъ се погребват само геройски загиналите.
- реклама -