Погнаха ни за дългове: Какво не могат да ни запорират?

След като вчера ви разказахме колко струват имотите на длъжниците у нас, днес ще ви дадем и съвети за действие при запор. Заплатите до 840 лв. реално от началото на 2021 г. вече не могат да бъдат запорирани заради дългове и хората ще ги взимат в пълния им размер. Причината за това е увеличението на минималната заплата на 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Закон

Според Гражданско процесуалния кодекс, при принудителното събиране на просрочени заеми и на неплатени сметки за телефон, парно и т.н., от трудовите доходи на длъжника и от получавана от него пенсия, на месец кредиторите трябва да му оставят сума, равна на минималната заплата. Но длъжникът трябва да разполага с минимална заплата след платени данъци и осигуровки, гласи ГПК. При заплата от 840 лв. след удържане на данъци и осигуровки длъжникът трябва да получи 651,82 лв., т. е. кредиторите вече може да му вземат само 1,82 лв. По-ниските заплати кредиторите въобще не могат да пипнат. Ако заплатите се изплащат по банкова сметка, банките трябва да разрешат на длъжника да изтегли до 650 лв. за месец, пише „Труд“.

От длъжника не може да бъдат взети и някои лични вещи. Сред тях са посочени „учебните пособия, включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното обучение на длъжника и членовете на неговото семейство“. Това означава, че ако детето учи дистанционно, не могат да вземат семейния лаптоп, който то използва.

Вещи

Събирачите на дългове не могат да вземат хладилника, готварската печка и пералнята на длъжника. Списъкът на личните вещи, срещу които не може да бъде насочено принудително изпълнение заради дългове, е определен от Министерски съвет. Сред тях са употребяваните обувки и бельо, малко дрехи, по един креват за всеки член от семейството, един двукрилен гардероб, кухненски бюфет, маси и столове, обикновените домашни и кухненски прибори и съдове, един телефонен апарат и едно радио. Най-често частните съдебни изпълнители взимат телевизори, мобилни телефони и бижута на длъжниците. Тези вещи не са защитени от закона, а и най-лесно могат да бъдат продадени. От длъжниците не могат да бъдат взети и техните домашни любимци, ако не са отглеждани за продажба, детските храни и принадлежности.

Пари

Несекевстируеми са социалните пенсии, обезщетенията за майчинството и болничните, както и всякакъв друг вид социални плащания. Проблем възниква често когато тези плащания се получават по банков път. Съдебният изпълнител налага запор върху банковата сметка на длъжника, по която се превеждат тези суми. В този случай е необходимо да се представи извлечение от банковата сметка на длъжника за няколко месеца назад. От него трябва да е видно основанието на постъпилите суми в банковата сметка на длъжника.

Документи

При представяне на това извлечение съдебният изпълнител вдига наложените запори и възстановява удържаните суми. Длъжникът трябва да действа бързо, за да не преведе междувременно съдебният изпълнител събраните суми на взсискателя. Представянето на извлечение от банковата сметка на длъжника на съдебния изпълнител, за да вдигне последният наложения запор е задължително. Причината – съществува банкова тайна и съдебният изпълнител няма достъп до информация на какво основание постъпват сумите в банковата сметка на длъжника.

- реклама -