Тадей Погачар Джиро
Снимка: x.com/giroditalia

Погачар триумфира в Джирото, Мерлие взе последния етап

Тадей Погачар (ОАЕ) триумфира в 107-мото издание на Обиколката на Италия.  25-годишният словенец финишира безпроблемно във финалния 21-ви етап – 125 километра по улиците на Рим, и за първи път в кариерата си спечели розовото трико.

За Погачар това е трета победа в голяма обиколка. Предишните бяха през 2020 и 2021 година в Тур дьо Франс. За Словения това е втори пореден триумф в Джирото – през 2023 спечели Примож Роглич.

Погачар водеше в генералното класиране от втория етап. Той записа и шест етапни победи и не остави никакви съмнения, че е най-добрият колоездач в в момента. Времето, за което той измина 3400,8 километра из Италия е 79:14:3 часа. Втори на 9:56 минути остана колумбиецът Дани Мартинес (Бора-Хансгрое). Трети на 10:24 минути е 38-годишният британец Герайнт Томас (Инеос). Томас стана едва вторият колоездач на поне 38 години, качил се на подиума.

Заключителният етап отиде на сметката на белгиеца Тим Мерлие от Соудал Куик-Степ. Втори с равно време остана носителят на цикламената фланелка Джонатан Милан (Лидл-Трек).  Трети в етапа завърши австралиецът Кейдън Гроувс (Алпесин-Декьоник).

Второто място на Милан в днешния ден му осигури 362 точки. Зад него останаха Гроувс (225) и Мерлие (193).

Погачар е победител и при катерачите. Той натрупа 270 точки, оставяйки зад себе си италианеца Джулио Пелицари (Бардиани) и германеца Георг Щайнхаузер (Едюкейшън Фърст).

При младите колоездачи първи е италианецът Антонио Тибери (Бахрейн-Викториъс). Той завърши пети в генералното класиране на 12:49 минути от Погачар и на 42 секунди зад четвъртия Бен О’Конър (Декатлон).

- реклама -