Тадей Погачар
Снимка: twitter.com/letour

Погачар взе часовника и стресна конкуренцията – ВИДЕО

Тадей Погачар спечели петия етап в Тур дьо Франс – часовникът между Шанже и Лавал. Победителят от 2020-а се изкачи до второто място в генералното класиране само на осем секунди от лидера Матьо ван дер Пул. Това означава, че Погачар може да облече жълтата фланелка още до края на седмицата. Друг въпрос е обаче дали ще има сили да я защити. Победата е четвърта за словенеца в Тура само за две участия.

22-годишният младок финишира 27,2-километровото трасе за 32 минути. Той беше с 19 секунди по-бърз от втория Щефан Кунг. „Беше перфектен ден. Докато тръгна, шосето беше изсъхнало и условията бяха отлични. Направих разлика на другите претенденти, така ще съм много щастлив. Щеше да е хубаво да взема и жълтата фланелка, но пък тя приляга супер на Матьо“, коментира Погачар.

Вторият от 2020-а Примож Роглич завърши седми днес и се изкачи до 10-и в генералното класиране. Той обаче изостава на 1:48 от лидера. Инеос имаше проблеми, като третият Ричард Карапас загуби време и изостава на 1:44. Герайнт Томас е с още 10 секунди назад.

Ваут ван Аерт направи силно каране днес. Той завърши четвърти на 30 секунди зад победителя. Така белгиецът се изкачи на трето място в генералното класиране. Той изостава с 30 секунди от Ван дер Пул.

- реклама -