Тадей Погачар
Снимка: twitter.com/LeTour

Погачар облече жълтата фланелка в Тура – ВИДЕО

Шампионът Тадей Погачар (ОАЕ) направи невероятна солова атака, за да облече жълтата фланелка в осмия етап на Тур дьо Франс. 22-годишният словенец взриви състезанието с атака на предпоследното изкачване в първия ден из Алпите. При това по мокрото трасе към финала в Льо Гран-Борно. Това позволи на Погачар да натрупа солиден аванс пред всички останали претенденти.

Иначе осмият етап беше спечелен от Дилан Тьонс (Бахрейн-Викториъс). Той завърши с 44 секунди пред Йон Исагире (Астана), а малко по-назад остана Майкъл Уудс (Израел Старт-ъп Нейшпън). Погачар завърши четвърти, секунди след Уудс, след като умишлено намали скоростта си. Той е първи с 1:48 пред Ваут ван Аерт, който не е катерач и със сигурност ще губи време в изкачванията.

„Стартът беше много сложен и хаотичен. Но времето беше мой вкус. Затова и реших, че мога да атакувам и изтормоза останалите. Предполагах, че след вчерашния много тежък етап, дъждът и студът днес въобще няма да са по вкуса на всички“, заяви словенецът.

Някои от другите претенденти, като Герайт Томас и Примож Роглич завършиха в последната група. А тя финишира на 35 минути след Тьонс.

- реклама -