General Electric

Подценяването на зелената енергия струва на General Electric 193 млрд. долара

Инвеститорите в General Electric, някога една от най-ценените компании в света, загубиха десетки милиарди долари след сделката за климата в Париж, тъй като компанията не успя да се адаптира към темпото на прехода към зелена енергия, съобщи АФП.

Според доклад на Института за икономика на енергетиката и финансов анализ GE е загубила 193 млрд. долара само за три години до 2018 г. – което представлява почти три четвърти от пазарната й капитализация.

Изследователската група, базирана в Кливланд, каза, че GE и основните й акционери погрешно преценили падащата цена на възобновяемите енергийни източници, когато светът започна да преминава към по-чиста енергия и компанията страда от срив на пазарите за газови турбини и строителство на енергийни източници, базирани на топлинна енергия.

„GE погрешно предположи, че търсенето на природен газ и въглища ще продължи да следва световния икономически растеж“, казват експертите, обвинявайки GE в „епичен провал на корпоративното управление“.

Парижкото споразумение от 2015 г. налага на нациите да работят за ограничаване на повишаването на глобалната температура до „доста под“ два градуса по Целзий и по възможност дори до 1.5 градуса по целзий.

За да направят това, правителствата трябва да се ангажират с ограничаването на емисиите на парникови газове – водещият източник на които е изгарянето на изкопаеми горива като петрол, газ и въглища за електроенергия.

Докато цените на инсталациите за възобновяемите енергийни технологии като вятъра и слънчевата енергия паднаха през последните години, IEEFA каза, че GE е останала с милиарди активи, свързани с изкопаеми горива, и същевременно по-евтините алтернативи ограничават търсенето на въглища и газ.

В ход е глобално движение, призоваващо пенсионни и хедж фондове за прекратяване на инвестициите в проекти за изкопаеми горива. Стотици институции, контролиращи над 6 трилиона долара активи, са се присъединили към инициативата.

- реклама -