pirogov

Подправки, а не гъби натровили семейството в София

Категорично няма натравяне от гъби в случая със семейството в София, което миналата седмица беше настанено в болница след консумация на заешка яхния. Това заявява директорът на “Пирогов” проф. Стоян Миланов пред вестник “Труд”.

„Лекарската преценка на екипа на “Пирогов” на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките„, допълва проф. Миланов.

Миналата седмица мъж, жена и нейният баща се оплакаха, че са се натровили, след като са яли заешка яхния с гъби печурки, купени от магазин на “Кауфланд” в София. Двама от тях бяха хоспитализирани в Александровска болница, а най-тежко пострадалият бе приет за лечение в “Пирогов”.

Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, уточнява проф. Миланов.

По думите му, установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на ВМА.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, съобщиха и от агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще съдят държавата и ще поискат компенсации за загубите им, ако се окаже, че гъбите не са натровили семейството от София.

- реклама -