Подпочвени води и плаващи пясъци са причината за пропадането на релси от метрото

Подпочвени води и плаващи пясъци са причината за пропадането на участък от новата линия на метрото в столицата. Това стана ясно от думите на директора на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев.

Над 30 метра е участъкът, който ще трябва да се ремонтира, за да се отстранят проблемите.

Все още не могат да се дадат срокове за това, кога участъкът по третия метродиаметър ще бъде отремонтиран и станция „Хаджи Димитър” пусната отново в експлоатация.

сн. БГНЕС

Инж. Братоев даде подробности за повредата: „Повредата е във вентилационната уредба между станциите Хаджи Димитър и Театрална.“. Той показа снимки на строежа на метрото и на хидроизолацията.

Основната причина според него е, че в резултат на дъждовете нивото на р. Перловска се е повдигнало и подземните води са достигнали до нивото на терена. Получил се е воден стълб, който представлява допълнителен натиск. В резултат на това хидроизолацията е натиснала бетона и е повдигнала релсите.

В момента се демонтира трасето и се отстранява бетона. За целта се подготвя нов проект. Инж. Братоев поясни, че трябва да се премахне бетона, което изисква повече време. В новия проект обаче отново се залага да има бетон със същата якост, за да може да поема натиска.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

бщината няма да плати нито една стотинка, защото обектът е в гаранция.

- реклама -