меморандум

Подписахме меморандум с Македония за обединяване на енергийните пазари

В присъствието на премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев бе подписан меморандум между България и Македония за обединяване на електроенергийните пазари „Ден напред“.

Документът бе парафиран от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и македонския министър на икономиката Крешник Бектеши.

Какво представлява меморандума?

България и Македония ще си сътрудничат в пилотен проект за интеграция на енергийните пазари между държава-член на ЕС и договаряща се страна по Договора за създаване на Енергийната общност.

Меморандумът цели създаването на равнопоставена правна и регулаторна основа за обединяването на пазарите на електроенергия „ден напред“ между двете държави при недискриминационни и справедливи условия.

Подписването на документа между двете страни е елемент от общите усилия за свързаност в енергийния сектор, създаване на работни места и развитие на конкурентен и интегриран енергиен пазар в региона, изцяло в синхрон с последователната политика на Република България за гарантиране на устойчиви и достъпни енергийни доставки за Югоизточна Европа.

- реклама -