Подпалиха сградата на Конгреса на Парагвай, съобщават за един загинал

Демонстранти подпалиха парагвайския Конгрес

Протестите възникнаха, след като сенаторите одобриха поправки в конституцията със спорно значение. Промените ще дадат възможност на настоящия президент Орасио Картес и други преди него да се кандидатират за втори мандат. Ход, който членовете на опозицията осъждат като незаконен.

41

Решението, одобрено от членовете на Конгреса на закрити врата, предизвика сблъсъци пред сградата между протестиращите и полицейските сили. В какофонията някои от демонстрантите успяха да се промъкнат на първия етаж, където запалиха мебели и документи в знак на протест.

42

Електронното издание „Ултима ора“ съобщава, че по последна информация пламъците са били потушени. Но все още не се знае дали има жертви или пострадали. Предполага се, че по време на огнения бунт в Конгреса все още е имало хора.

43

„Пожарът в сградата на Конгреса отново показва, че групата парагвайци с корени в политиката и медиите не се спират пред нищо, за да постигнат целта си. Целта им е да подкопаят демокрацията, както и политическата и икономическа стабилност в страната“. Така коментира държавният глава палежът в профила си в „Туитър“.

44

По-късно стана ясно, че в хода на протестите в Парагвай полицията е застреляла един човек в сградата на местна партия в столицата Асунсион. Това предава РИА Новости, позовавайки се на испанска медия.

По думите на председателя на Автентичната радикална либерална партия на Парагвай Ефраин Алегре, полицията „варварски“ е нахлула в партийната централа в зентъра на града и е започнала да стреля по намиращите се вътре манифестанти. В резултат един млад човек е загинал, а още няколко души са били сериозно ранени.

- реклама -