Макрон статус фейсбук български

Подкрепата за президентa Макрон е спаднала под 50%

Подкрепата за френския президент Еманюел Макрон е спаднала под 50% до най-ниското равнище от октомври миналата година. Това сочат резултатите от допитване на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), които бяха публикувани днес, предаде Ройтерс.

Действията на Макрон като президент се одобряват само от 44 на сто от анкетираните французи през периода 7-17 февруари, посочва БТА.

Само 5% от хората са отговорили, че са „доволни“ от работата му, а 39 на сто са заявили, че са „по-скоро доволни“. Отрицателно отношение към действията на френския държавен глава са изразили 55% от участвалите в проучването на общественото мнение, като 21 на сто тях са „много недоволни“, а 34 на сто са „по-скоро недоволни“. Само 1% от анкетираните са се затруднили да дадат ясен отговор.

Правителството на Франция обяви в началото на февруари, че планира да модернизира държавната администрация в страната, която има едни от най-високите в света дялове от разходите на всяка държава, отбелязва Ройтерс.

Дейността на премиера Едуар Филип се оценява положително от 46% от французите, като само 5 на сто от тях са посочили, че са „доволни“ от работата му, а 41 на сто са „по-скоро доволни“. Негативна оценка за политиката на премиера са дали 50 на сто от анкетираните, а от тях 16 на сто са посочили, че са „много недоволни“, а 34 на сто са отбелязали, че са „по-скоро недоволни“. От участвалите в допитването за популярността на премиера на Франция 4 на сто са отговорили, че се затрудняват да дадат отговор.

- реклама -