НСТС

Подготвят увеличение на командировъчните

Подготвят увеличение на командировъчните. Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната, съобщава БНР.

Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка.

Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без.

„За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок

от законоустановения процент на съотношение

със средна работна заплата“, обясни Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Според една от работодателските организации – Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари

не е променян от 2008 година.

„От тогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си“, каза Жасмина Саръиванова от БСК.

- реклама -