Бръмбъргейт

Подготвя ли се „Бръмбъргейт 2“ от новото ръководство на МВР?

Служебният вътрешен министър фабрикува компромати срещу главния прокурор и неудобни полицейски началници.

Toва твърди Breaking.bg

21-години след един от най-големите скандали в българските специални служби – „Бръмбаргейт“, при който в дома на действащия тогава главен прокурор бяха открити подслушвателни устройства, аферата е на път да има актуален римейк.

Миналия четвъртък, 13 май – само ден след встъпването си в длъжност като служебен вицепремиер с ресор – контрол върху службите за сигурност и вътрешен министър, Бойко Рашков е провел продължителна среща в кабинета си със заместник-директора на Държавна агенция „Технически операции“ Бисер Борисов. Служителите на агенцията са тези, които пряко осъществяват прилагането на специални разузнавателни средства, т.е. подслушват и записват комуникацията на дадено лице.

Източници от ДАТО твърдят, че след срещата при Рашков, Бисер Борисов се е върнал в службата и е поставил две задачи на най-верните си подчинени. По първата е изискал всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с разследвания за купуване на гласове, твърди информационния сайт Breaking.bg.

Справката  e трябвало да съдържа и имената на полицейски началници, които може да са попаднали случайно при разработването на трети лица във връзка с изборния процес. Информацията следвало да бъде предадена на Бойко Рашков до броени дни, като целта й била да послужи, както за масова чистка в МВР, така и да потвърди внушенията, които представители на „протестните партии“ традиционно правят, че изборите в България се решават от шефовете на полицията по места. Подобни твърдения, но без доказателства и конкретика, често отправя и президентът Румен Радев, макар през 2016 г. да спечели избори, организирани от тогавашния кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Изискани били и всички записи на оперативно интересни лица, които се съхраняват в ДАТО и по които протича името на главния прокурор Иван Гешев. Въпросните материали можело да се използват за изготвянето на компромати срещу обвинител №1, които да бъдат разпространени в медии, а по-късно да послужат и за евентуално искане до ВСС за отстраняването на Гешев.

Сайтът припомня, че в периода 2013-2018 г. Бойко Рашков ръководеше Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и на практика е следял пряко работата на ДАТО. Това обяснява и защо Рашков е повикал в кабинета си още в първия работен ден Бисер Борисов. Заместник-председателят на ДАТО също имал мотиви да трупа материали срещу „силните на деня“, включително и срещу главния прокурор.

Източници от специалните служби твърдят, че доброто познанство на Бойко Рашков със заместник-директора на ДАТО Бисер Борисов датира от средата на 90-те години, когато  Рашков е ръководител на Националната следствена служба, а Борисов прави първите си професионални стъпки като контраразузнавач в Национална служба „Сигурност“.

Това е службата, която става причина и за избухването на „Бръмбаргейт“, когато на 28 юли 2000 г.в дома на тогавашния главен прокурор Никола Филчев са открити действащи подслушвателни устройства. Тогавашният главен прокурор смяташе, че нареждането за неговото разработване и подслушване е дошло от директора на НСС – Атанас Атанасов, сега съпредседател на „Демократична България“. Така Атанасов искал да докаже своята лоялност към действащия по това време премиер Иван Костов.

Интересна подробност е, че само година преди разкритията за подслушването на Филчев, именно по волята на Иван Костов, Бойко Рашков е лишен от възможността да стане главен прокурор. Следователят е избран от Висшия съдебен съвет, но президентът Петър Стоянов отказва да подпише указ за неговото встъпване в длъжност като обвинител №1.

Целият текст може да прочетете тук.

- реклама -