Петър Карджилов Иванчева Петрова дело оставка

Поддръжници на Иванчева и Петрова искат оставките на Иван Гешев и Пламен Георгиев

Гражданите, които застават зад отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, и Сдружение „Зелен Младост” иска незабавно председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев и зам.- главния прокурор Иван Гешев да подадат оставки или да бъдат отстранени по съответния ред. Двамата да не заемат повече държавни длъжности.

Това поиска по време на пресконференция бившият ПР на Иванчева Петър Кърджилов.

Пред медиите Кърджилов пусна филм, който показва записани свидетелски показания в протоколите от съдебните заседания. Според Кърджилов и адвокатите на Иванчева и Петрова те се разминават от първоначално огласените и дадените от свидетелите данни пред съда.

„Искаме оставките лично от тях. Ако те са достойни мъже, ще ги подадат още днес като чуят, че ги искаме. Ние с категорични доказателства опровергахме лъжите, които казаха на пресконференция на тази дата преди 8 месеца”, заяви Кърджилов.

Адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова каза, че е против висящи дела да бъдат публични, които в по-късен етап се сгромолясват, заради липсата на доказателства. Тя разкри, че вчера в съдебната зала Биляна Петрова е показала синини от насилие.

„Вчера Петрова се наложи да се съблече, за да покаже как е насилвана от колеги на Комисията, за да покаже какво насилие е упражнено върху нея, за да лъжесвидетелства и, за да казва неща, които не само не отговарят на истината, но те трябва да потвърдят тезата на прокуратурата, а именно, че те са взели пари в заведението. Това, което каза Гешев”, каза адвокат Савова и заяви, че насилие върху Петрова е било упражнявано от мига, в който зам.-кметът е бил отделен от Иванчева в ареста. Според адвоката ѝ целта на обвинението е било тя да признае, че кметът на „Младост” е взел подкуп. Савова подчерта, че през изминалите 8 месеца нито веднъж не са били оставени да говорят с тях насаме, винаги в помещението е имало външни хора.

Адвокатът Емануил Йорданов коментира, че жалбите срещу Иванчева не са за подкуп, а за забавяне на преписки и увери, че дори сигналът на бизнесмена Александър Ваклин не е за подкуп.

„Сега наблюдаваме анонимно изтичане на СРС-та, които не са проверени. Александър Ваклин ги коментира по медиите. Данните, които обаче сега изнася се разминават с дадените от него показания на 8-ми октомври”, подчерта адвокатът и обясни, че тези записи са подхвърлени целенасочено и посъветва прокуратурата преди да ги дава на медиите да ги провери.

Адвокатът на Десислава Иванчева Димитър Марковски каза, че се надява най-накрая да бъдат пуснати под домашен арест, защото здравословното им състояние се влошава с всеки изминал ден и не е възможно те да бъдат лекувани в ареста.

„До тук се вижда цялата тази досъдебна стъкмистика, която е вършена в рамките на това досъдебно производство. Виждате по какъв начин стартира самото задържане на Иванчева и Петрова. В последствие тези изявления на ръководни кадри на прокуратурата. Няма как някой да излезе и да твърди, че на тези жени им е осигурен един справедлив и честен процес. Надявам се, че съдът ще ни даде възможност да си направим нашите доказателствени искания и най-важното те да бъдат допуснати, защото дотук се представя една изопачена обвинителна теза”, заяви Марковски, който добави, че утре ще стане ясно дали Иванчева и Петрова ще бъдат пуснати под домашен арест. Той подчерта, че двете жени са с безупречна репутация и е недопустимо да се допуска влошаване на здравето на невинни хора, каквито са те.

Марковски подчерта, че в това дело вижда свръхамбиция, която води до непрофесионално поведение от страна на прокуратурата. Според адвоката на Иванчева с всяко изминало заседание тезата и доказателствата на държавното обвинение олекват и се разминават с реалността затова има надежда, че мерките на двете жени ще бъдат изменени.

Бившият служител в район „Младост” Евгения Каменова разкри, че повече от 8 месеца никой не работи по сигналите, разкриващи имотни измами и порочни схеми, които са работили в района преди идването на Иванчева.

Въпреки че те са изпратени до прокуратурата, общината и омбудсмана по тях няма никакво развитие. Тя заяви, че сигналите ще бъдат предадени на ОЛАФ, след като България не се интересува от тях.

Петър Кърджилов добави още, че никой не разследва кой е разлепил некролозите на адв. Ирен Савова, както и откъде идват атаките срещу съдията Иво Хинов, който гледа делото „Иванчева”.

Стана ясно още, че в подкрепа на двете жени върви петиция, която е в защита на жените на България. Освен случаят с отстранения кмет на „Младост” в нея е вписано и убийството на Виктория от Русе. До момента тя е разписана от 53-ма души.

- реклама -