Почти половин милион украинци са влезли в България от началото на войната

Почти половин милион украинци са влезли в България от началото на войната. Близо 430 хиляди украински граждани са влезли до момента в България от началото на войната, започнала на 24-и февруари, съообщи БНР. От тях в страната ни са останали близо 86 хиляди, 39 хиляди от които – деца.

По данни на единния информационен портал „България за Украйна“

– настанените в хотели са 26 хиляди.

Данните на Агенцията по заетостта показват, че до момента консултация за започване на работа са получили 30 хиляди бягащи от войната. Бизнесът е обявил над 13 хиляди свободни работни места за украинци, а започналите работа са над 6 хиляди,

близо половината от тях – в хотелиерството и ресторантьорството.

Нов център за подкрепа на бежанците от Украйна „Синя точка“ ще бъде открит във Варна на 13 юли от 10:30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на УНИЦЕФ България. Събитието се организира съвместно от УНИЦЕФ България и Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

„Центровете са безопасни пространства за закрила и основни услуги за семейства, бягащи от войната в Украйна. В тях експерти и социални работници предоставят информация,

психологическа подкрепа и правни съвети“, информират от УНИЦЕФ.

На откриването във Варна ще присъстват представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, националният посланик на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова, и представителят на ВКБООН в България Нарасимха Рао Нилагири Лакшми. Поканен е областният управител на Варна Благомир Коцев, съобщава БТА.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено