зодии, богатство, пари, финанси

Почти половин милиард лева сме похарчили за покупки по празниците

Каква е равносметката за джоба ни след празниците – над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа.

Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки.

Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година.

От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г.

Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки.

Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства.

Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

Заради високите цени на храните и инфлацията, семейството на Десислава е ограничило до минимум разходите за подаръци и трапези по Коледа и Нова година.

Въпреки това са похарчили повече в сравнение с 2021 година.

Колкото и да свиваме бюджета, просто всичко е много скъпо.

Аз някъде попаднах на информация, че инфлацията е 17%, но като гледам разликата в цените някои са скочили с по 200%, споделя тя в ефира на БНТ.

Тя получава минимална заплата.

Планира семейния бюджет така, че да може да изкара януари без затруднения, но в повечето случаи сметките не излизат.

Десислава ще разчита на помощ от приятели, защото бърз заем или потребителски кредит ще натежи сериозно на семейния бюджет.

Домакинствата, които не могат да разчитат на приятели и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции трябва да пресметнат добре дали ще могат да покриват вноската за заема.

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.

За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.

- реклама -