ЕК Индия Индия, черна гъбичка, коронавирус

Почти 9000 са случаите на смъртоносната „черна гъбичка“ в Индия

Повече от 8800 случая на смъртоносната „черна гъбичка“ са докладвани в Индия. Заболяването с име мукомиркоза е изключително опасно със смъртност 50%.

Това съобщава CNN.

Инфекцията засяга пациенти, които са болни или са преболедували COVID-19 и според медици тя е свързана с лечението с кортикостероиди. Особено податливи на инфекцията са диабетиците.

Гъбичната инфекция се проявява обикновено от 12 до 18 дни след възстановяването от COVID. Западните щати Гужарат и Махараща са докладвали повече от половината случаи. В най-малко 15 други щата са докладвани между осем и 900 случая. Индия обяви болестта епидемия. В болниците из цялата страна са разкрити отделения, които да лекуват само мукомиркоза.

Повече от 80% от пациентите имат нужда от спешна операция. Ако инфекцията не се хване навреме, единственият вариант за ефективно лечение е премахване на окото и част от челюстта на пациентите. Медикаментозното лечение се провежда с противогъбични инжекции, които се поставят до осем седмици от първите симптоми на заболяването. Без това лечение, смъртността скача до 94%.Мукомиркозата е изключително рядка инфекция.

Преди настоящата епидемия в Индия на годишна база са регистрирани средно по два случая. Инфекцията се причинява от гъбичка, която живее в почвата, въздуха, растенията, в оборската тор и в гниещи плодове и зеленчуци. Гъбичката често може да бъде открита в носоглътката на здрави хора, но тя не причинява заболяване. Мукомиркозата засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде смъртоносна за хора с диабет или такива със силно компрометиран диабет като онкоболни и пациенти с ХИВ и СПИН.

- реклама -