Почна се: парламентът не събра кворум, разпусна се

Парламентът не събра кворум и се разпусна заради липса на достатъчно присъствие в залата. Днес сутринта се регистрираха едва 115 депутати.

По програма заседанието трябваше да започне в 9.00 ч. и на него трябваше да се избере нов председател на парламента. Временно изпълняващият длъжността председател Мирослав Иванов опита да събере кворум, но не успя и даде 15 минути почивка.

По време на паузата лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че депутатите от партията няма да влязат в зала. Те настояват първо да се гласува вотът на недоверие към кабинета „Петков“. По процедура това трябва да се случи към 19.10 ч. – точно 24 часа след края на дебатите във вторник.

Избират нов председател на Народното събрание

„Очертава се вотът на доверие да мине“, каза Атанас Атанасов, който е зам.-председател на НС. Ако се стигне до падане на правителство, ще се направи всичко възможно от всички страни за съставяне на ново правителство, обясни Атанасов по БТВ.

.Управляващите разчитат на 67 депутати от „Продължаваме промяната“, 26 от БСП, 16 от „Демократична България“ и 6 отцепили се. Така общо се събират 115 гласа, с шест по-малко от гласовете необходими, за да се преодолее вота на недоверие.

Самият вот на доверие ще бъде гласуван днес в 19.10 часа.

- реклама -