View from the balcony of a holiday home in a ski resort in the Austrian Alps during a beautiful winter day. Snow is falling from the sky.

Почивката през зимата по-скъпа (Колко скачат цените?)

Почивката през зимата по-скъпа, колко скачат цените? Зимният туризъм ще поскъпне у нас, като туристическите услуги през този сезон се очаква да се увеличат с още 20-30%.

Туристическите услуги през зимния сезон

(в Смолянска област) се очаква да поскъпнат с още 20-30 процента, прогнозира на пресконференция днес Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори.

Според него повишението  е обяснимо, тъй като зимният туризъм е изключително зависим от цените на енергоносителите, а и хотелиерският и ресторантьорски бранш пряко изпитват последиците от инфлационната вълна.

Малките туристически обекти в планинския

регион вече се запасяват, според Пампоров, с не толкова поскъпналите дърва и пелети.  Цените на хотелските услуги в областта за зимата засега не са ясно очертани, защото на този етап се правят

резервации предимно за Коледа и Нова година,

когато ваканционните пакети са по-скъпи от средните за сезона нива. Очакванията на хотелиерите са за повече резервации в последния момент, каквато тенденция се наблюдава напоследък.

Летният туристически сезон в област Смолян премина при средно ниво, с мудно стартиране в началото на летните месеци и повече туристи през август и септември, обобщава Пампоров.

Туристическите услуги в региона са поскъпнали

средно с 20-30 процента през лятото, към които ще се прибави и очакваното повишение на цените през зимата.

След изключително силния летен сезон през 2021 г., когато възможностите за задгранични ваканционни пътувания бяха ограничени, хотелите и туристическия бранш в областта

сега отчитат последиците от постковид периода,

според данни на хотелиерския съюз. Плановете за зимния период са свързани и с метеорологичните прогнози, очаквайки достатъчно снежен период, уточняват хотелиери.

- реклама -