Почитаме Свети Илия. Днес е ден на пожарникарите, а морето взема жертви

На 20 юли (и на 2 август по стар стил) почитаме паметта на свети пророк Илия– един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав.

Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Според житието на Св. Илия, Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал и приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог.

Това била причината пророк Илия с молитва да спре дъждовете за три години и половина.

Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, но нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

След това обилен дъжд напоил земята. Св. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Според народното поверие, на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.

Не се ходи на плаж !!! Защото морето взима жертва на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са кухи. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

На Илинден имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо.

Пожарникарите ще отбележат деня на Св. пророк Илия

За поредна година на 20 юли служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” ще отбележат деня на Свети Пророк Илия – техен небесен закрилник и покровител.

Церемонията, в рамките на която ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на ГДПБЗН, ще започне в 11 часа пред параклиса в двора на дирекцията.

- реклама -