Починалият абитуриент от В. Търново е лекуван и с кръвна плазма

19-годишният абитуриент, който почина от коронавирус във Велико Търново, е почувствал първите симптоми на заболяването на 7 юли. Приет е в областната болница  „Д-р Стефан Черкезов” с висока температура, болки и тежест в гърдите. PCR тестът показал, че има коронавирус. През следващите дни състоянието му продължило да се влошава и 19-годишният младеж е преместен в отделението по реанимация.

Лекарите са приложили дори терапията с кръвна плазма, за да спасят младия пациент, но организмът му ме издържал. Според медицинското заключение, причините за смъртта са двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност.

Младежът се отдавал на любимото си хоби – музиката и водел партита в едно от нощните заведения в града.

“Младежът си отиде, това е огромна трагедия – важно ли е къде се е заразил?! При нас го докараха в тежко състояние, положихме всички усилия, за да го спасим. Дайте идея – как да убедя младите хора, че спазването на дистанция, ограничаването на контактите, носенето на маски не са ограничение на свободата, а спасение от вируса?!”, коментира д-р Стефан Филев, директор на областната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Според близки на починалото момче кметът на Велико Търново Даниел Панов е положил също огромни усилия, търсейки консултации от медици в София, които от първия ден на заразата са на първа линия и проследяват развитието на болестта и терапиите, от които тя се влияе.

Абитуриентът от строителния техникум не е празнувал бала със съучениците си от Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново, където се заразиха с COVID-19, по данни на Регионалната здравна инспекция в града, 60 % от присъствалите момичета, момчета и техните учители.

Тържеството на училището се проведе на 27 юни, а общо 42-а души са присъствали – 23 бяха са заразени.

Родители и абитуриенти допускат, че масовото заразяване е станало в дискотека, където те са пушили наргилета, при което не са били спазени условията за хигиена.

Преди месец кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на сдружението на общините, е предложил настойчиво пред министъра на здравеопазването в извънредните мерки за ограничаваме на коронавируса да се включи и забрана на използването на наргилета в затворени помещения на дискотеки и ресторанти. Още през март общинският съвет в Благоевград официално настоя пред Министерство на здравеопазването да се забранят наргилетата, което до този момент не е станало официално.

- реклама -