Великобритания
сн. БГНЕС

Починалите от COVID-19 във Великобритания надминаха 50 хиляди

Броят на вероятните и потвърдени смъртни случаи от коронавирус във Великобритания е преминал 50 хиляди.

Икономическият министър Алок Шарма се позова на анализ от Службата за национална статистика (ONS), която съобщи, че 50 107 души са загинали от пандемията.

Резултатът е най-лошият в Европа и вторият най-висок в света след САЩ, въпреки че всяка държава има различни методи на отчитане и времена на закъснение.

сн. БГНЕС

Данните на ONS също показват, че смъртността в Англия и Уелс надвишава средната стойност за последните пет години със 57 961 за периода от 10 седмици, откакто избухването на пандемията беше обявено през март.

Въпреки данните, Шарма заяви, че нивото на инфекция и смъртност спада, а блокирането на Обединеното кралство, което е в сила от март, може да бъде облекчено.

Министърът посочи, че всички несъществени магазини в Англия могат да бъдат отворени отново от 15 юни, стига да спазват указанията за здраве и безопасност.

„Това е последната стъпка към внимателното рестартиране на нашата икономика и ще даде възможност на високите улици нагоре и надолу в страната да се върнат към живота“, каза Шарма.

Той добави, че правилото за социално разстояние от два метра във Великобритания ще остане, когато магазините отворят отново, въпреки спекулациите, че може да бъде облекчено.

Той обаче изключи повторното отваряне на кръчми и ресторанти преди най-рано 4 юли.

- реклама -