Златко Кранчар

Почина хърватската легенда Златко Кранчар

Легендата на хърватския футбол Златко Кранчар е починал на 64-годишна възраст. Сова съобщиха от местната футболна федерация.

„Кранчар, легендарен хърватски футболист и треньор, е починал в Загреб“, казаха от федерацията, без да дават допълнителна информация. Той беше хоспитализиран миналия месец поради проблеми с черния дроб.

Кранчар беше водеща фигура в Динамо Загреб през 70-те и 80-те години на миналия век. После той отиде в Рапид Виена, където стана два пъти шампион на Австрия. Той беше и капитан на хървавите в легендарния мач срещу САЩ на 17 октомври 1990-а. Това е първият двубой на страната след излизането от Югославия.

След като прекрати състезателната си кариера, Кранчар се завърна в родината и беше треньор на Динамо. Начело на тима той взе два пъти домашен дубъл – през 1996 и 1998. После стана шампион и с НК Загреб през 2002-а. Специалистът води националния отбор между 2004-2006. Той обаче беше уволнен след като Хърватия не успя да премине груповата фаза на Мондиала 2006.

Впоследствие той ръководи 18 месеца Черна гора и прекара периоди начело на иранския Сепахан и катарския Ал Ахли. Начело на Черна гора той се изпрви срещу България по пътя към Мондиал 2010.

- реклама -