Димитър Цонев

Почина журналистът Димитър Цонев

На 56 години почина журналистът Димитър Цонев, съобщиха от БНТ.

„Трудно е да ти кажем „сбогом“, Митко, ти винаги ще бъдеш с нас! Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка!“, написаха колегите му.

На 14 август Димитър Цонев беше приет в реанимацията на Военномедицинска академия в тежко състояние след масивен инсулт. Въпреки операциите и усилията на лекарите, журналистът не успя да се пребори и издъхна днес следобед.

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 година в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“.

В периода от 1986 до 1991 година е редактор в „Международна информация“ в „София прес“. От 1991 до 2002 година е водещ на новините по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев.

От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски. След три години в „БТК Груп“ се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и водещ на предаването „В Неделя с…“.

Работил е и за предаванията „24/7“ и „Лице в лице“.

В последните години беше водещ на „Още от деня“ по БНТ.

Автор е на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.

Премиерът: Светла му памет!

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнаования към близките на Димитър Цонев в профила си във фейсбук.

„С прискърбие научих, че днес ни е напуснал големият български журналист Димитър Цонев. Поднесох съболезнования към съпругата му и семейството. Светла му памет!“, написа Борисов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Димитър Цонев.

„Напусна ни един от най-обичаните български журналисти – с ярко и компетентно присъствие в медийния и обществения живот на страната ни. Отиде си една от легендите на телевизионния екран“, пише председателят на парламента.

„Димитър Цонев посвети целия си професионализъм и талант на телевизията, която му се отблагодари с безкрайната и искрена обич на милионите български зрители. Всеки от нас ще помни неговия образ, който излъчваше доброта и оптимизъм“, отбелязва още Цецка Цачева.

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа съболезнования.

„Не мога да повярвам, че Митко го няма! Загубата е непрежалима! Смъртта ни отне в разцвета на силите му един прекрасен човек, талантлив журналист, достоен гражданин, ценител на изкуството, истински приятел.

С любов, талант и непримирима гражданска позиция Димитър Цонев следваше своя път и остави ярка диря в съвременната журналистика. Силното му екранно присъствие доказа по категоричен начин силата на телевизията в търсене на истината.

Не мога да забравя и жизнелюбието, добротата и заразителното чувство за хумор на Митко. Той ще ни липсва, много ще ни липсва!

Дълбок поклон пред светлата му памет!”, пише Вежди Рашидов.

- реклама -