Почина вицепрезидентът на германския Бундестаг

Томас Оперман, вицепрезидент на германския парламент, почина неочаквано на 66-годишна възраст, предава германската информационна агенция ДПА, позовавайки се на свои източници. За смъртта му съобщават и телевизионните оператори RTL и NTV, които казват, че Оперман е колабирал по време на снимки за телевизия ZDF, след което е бил откаран в болница.

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц, който е кандидат на СПД за канцлер на националните избори догодина, нарече смъртта на Оперман „шок за всички нас“.

„Страната губи един завършен политик, Бундестагът – eдин изключителен вицепрезидент, а СПД – страстен и ожесточен другар“, написа Шолц в „Туитър“.

„Всички губим приятел – и сме изпълнени с тъга,“ допълни той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, член на консервативния Християндемократически съюз, който управлява в коалиционно правителство със СПД, заяви от своя страна, че е „шокирана и натъжена от преждевременната смърт на Томас Оперман“.

„Вече дълги години го уважавам и ценя като надежден и коректен партньор в голямата коалиция,“ каза тя в изявление. „В бурните времена, той служи по изключителен начин като вицепрезидент на германския Бундестаг“.

Заместник-лидерът на Бундестага и политик от партията на социалдемократите (СПД) обяви в края на август, че няма да участва в следващите парламентарни избори.

„След 30 години като представител на регионалния парламент на Долна Саксония и в германския Бундестаг, сега е моментът да се насоча към нещо друго и да предприема нови проекти“, каза тогава той.

- реклама -