Почина голямата актриса Татяна Лолова

На 87 години почина голямата театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова.

Тя е починала в Пирогов. От  там изпратиха следното съобщение:

Минути след 21 часа на 22 март 2021 година голямата българска актриса Татяна Лолова почина вследствие на мозъчносъдово заболяване.

87-годишната звезда на българските театър и кино постъпва за лечение в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ на 6 март 2021 с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но пос

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София.

Обяснява, че когато отишла в Русенския театър, русенци я спирали по улицата и питали откъде е: Вие не сте оттук, от провинцията сте, казвали. Тя им отговаряла, че е софиянка, пък те снизходително отвръщали “Е да де…” Ей така, със сериозно изражение и най-сладурското чувство за хумор, разказва всичко. Както могат само най-големите. Да, струва си да я слуша и гледа човек – и не само заради култовите цитати от роли на Татяна Лолова.

Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев заедно с други големи имена от сцената и екрана като Ицхак Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов. Тя е сред първите, назначени в Сатиричния театър през 1957 г. И отново сред първенците на малкия екран (телевизията). Освен в Сатирата, играе още в Театър София, Театър 199, има и прекрасни, незабравими роли на големия екран.

Сред любимите ни заглавия с нейно участие са Топло, Бон шанс, инспекторе!, Щурец в ухото, Опасен чар, 13-тата годеница на принца, След края на света и много други.

За нея казват, че е “ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение”. Каквото и да значи това сложно определение, вярно е със сигурност, че стилът ѝ е уникален.

Поклон! 

- реклама -