Почина Спаска Митрова, която с години се бори за правата над детето си

В Република Северна Македония е починала Спаска Митрова, която години наред се бори за правата над детето си. Външният министър Екатерина Захариева изрази съболезнования към семейството и близките на Спаска Митрова. Захариева подчерта, че Митрова е пример за любяща българска майка, която въпреки жестокия натиск в тогавашна Република Македония не се отказа от своя род.

Спаска Митрова е починала снощи в дома си. Според медиини публикации тя загубила дълга битка с онкологично заболяване. До последния си ден тя е живяла заедно с дъщеричката си Сузана. Момичето днес е на 14 г.

Спаска Митрова води съдебни битки и в Северна Македония, и в Страсбург, за да си върне детето от бившия си съпруг – сърбина Воислав Савич. В края на 2008 г. е Спаска е осъдена на три месеца затвор за опит за отнемане на малолетно дете. Опитите за обжалване отново се оказват неуспешни и поради тази причина младата жена е вкарана в затвора за да бъде изпълнена присъдата.

С нейния казус се ангажира преди години цялата държава.  Случаят стигна и до Страсбург и стана повод за изостряне на отношенията между България и Северна Македония. България реагира като страна, защитаваща свой гражданин. На 8 октомври 2009 година Спаска Митрова е освободена предсрочно от затвора.

На 23 февруари 2011 г., Спаска Митрова печели окончателно делото за родителските права върху дъщеря си Сузана.

Върховният апелативен съд на Република Македония постановява решение, с което се отхвърля жалбата срещу решението на първоинстанционния съд от октомври 2010 г. по делото за попечителството на Сузана.

Съдебна битка окончателно завърши през 2016 г. в Европейския съд с победа на Македония. И повторно отнемане на родителските права на Спаска, въпреки че през 2011 г. на последната инстанция в родината си тя бе спечелила. Съдът в Страсбург постановява, че властите в Република Македония не са нарушили член 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

- реклама -