Почина рок легендата Еди Ван Хален

Китаристът Еди Ван Хален е починал днес на 65-годишна възраст след дълго боледуване от рак на гърлото. Медиите в САЩ съобщават, че той е получил метастази, които са достигнали до мозъка и други органи на музиканта.

Той е страдал от тежката диагноза повече от десетилетие, но през последната година състоянието му рязко е започнало да се влошава. Еди е постъпвал няколко пъти в болница, където е оставал за дълъг период от време.

Приживе китаристът неведнъж е споделял своята убеденост, че се е разболял от рак заради навика му по време на концертите да държи в устата си металните си перца за китара. В началото на новия век Ван Хален бе диагностициран и с рак на езика, което наложи да се премахне 1/3 от органа му.

„Използвах метални перца – тя бяха от мед и месинг, а аз ги държах в устата си. Точно на мястото, на което се появи рак на езика ми. Освен това буквално живеех в звукозаписното студио, където е пълно с електромагнитна енергия“, сподели музиканта през 2015 пред сп. „Billboard“ .

сн. БГНЕС

Еди е сред създателите на едноименната хард рок група Ван Хален, която бе изключително популярна в края на 80-те години на миналия век. Смятан е за един от най-добрите китаристи в света.

Бандата започва да се радва на големи успехи веднага след издаването на дебютния им албум през 1978 г. До 2007 г. Ван Хален продава над 80 милиона копия от албумите си в целия свят и има най-много хитове в рок класациите на сп. „Билборд“.

- реклама -