проф. Божидар Димитров

Почина проф. Божидар Димитров

На 72 години почина дългогодишният директор на Историческия музей Божидар Димитров. Според негови близки причина за кончината му е белодробна емболия. Пред „24 часа“ те разказаха, че професорът е починал пред блока си, където му прилошало и се хванал за сърцето. Там той е очаквал дъщеря си Мария, която днес има рожден ден.

На 20 юни Божидар Димитров регистрира нова политическа формация „Кубрат“.

Божидар Димитров е български историк и доктор на историческите науки

Роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. След като завършва училище работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в СУ.

През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

По това време до 1990 година започва да сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство.

Божидар Димитров бе дългогодишен директор на Националния исторически музей. През 2009-та стана министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов. Две години по-късно подаде оставка заради агентурен скандал около българските дипломати в чужбина.

Съболезнования на близките му изрази премиерът Бойко Борисов в пост във „Фейсбук”.

- реклама -