проф. Александър Чирков, зараза, вирус

Почина проф. Александър Чирков – светилото на българската кардиология

Проф. Александър Чирков е починал na 82-годишна възраст във Варна. Новината започна да се разпространява в социалните мрежи от негови колеги.

Рано тази сутрин професорът внезапно се е почувствал зле в хотела, в който живее. Медикът е вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

Професор Чирков през последните години живееше във Варна, където искаше да създаде своя клиника.

Проф. Чирков извърши първата трансплантация на сърце в България през 1986 година.

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

сн. БГНЕС

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

- реклама -