Андрю Флетчър, Depeche Mode

Почина един от основателите на Depeche Mode

Андрю Флетчър – един от основателите на уейв легендите Depeche Mode – е починал по-рано днес. Това съобщи групата в официалните си канали в социалните мрежи. Причина за смъртта не се съобщава. Той щеше да стане на 61 години само след месец и половина.

Флетчър и съученикът му Винс Кларк правят първата си банда в края на 70-те. Тогава той свири на бас китара. В началото на 80-те към тях се присъединява и Мартин Гор. През 81-а към триото се добавя и Дейв Гаан, който предлага името Depeche Mode. Кларк напуска, после идва и Алан Уайлдър, който си тръгна през 1995 г. Оттогава DM са трио. Последният им издаден албум е през 2017 г. – Spirit.

„Шокирани сме и сме изпълнени с огромна тъга. Флеч имаше златно сърце и винаги беше насреща, когато имахме нужда от помощ, от разговор, от веселие или от студена бира. Сърцата ни са със семейството му“, написаха от бандата.

Флетчър е женен за дългогодишната си приятелка Грейн Мълан. Те имат две деца  – Меган и Джо.

Той е единственият от Depeche Mode, който няма кредит за песен. Но пее в Crucified от Violator и в припева на Condemnation от Songs of Faith and Devotion. Той обаче беше мениджър, юрист, организатор и всичко останало на бандата. Флетчър беше и този, който решаваше проблемите и разногласията между Гаан и Гор.

- реклама -