Монсерат Кабайе

Почина оперната дива Монсерат Кабайе

На 85-годишна възраст тази сутрин почина испанската оперна певица Монесрат Кабайе.

Оперната дива е починала в болница в Барселона, съобщава El Pais.

Според изданието погребението ще бъде в понеделник.

Информацията бе потвърдена от източник от болницата “Сант Пау“ в каталунския град, където известното оперно сопрано бе приета през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми.

Тя получи сърдечен удар през 2012 година и от тогава имаше проблеми с възстановяването.

Звездната слава на Кабайе изгрява през 1965 година с ролята й на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния „Карнеги хол“ в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта „Метрополитън“, в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

Популярната песен „Барселона“, която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на „Куин“ първоначално е записана през 1987 година. През 1992-ра – година след трагичната кончина на Фреди Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на лятната олимпиада в каталунската столица.

Кабайе, която отпразнува 85-я си рожден ден през април, имаше проблеми със закона през 2015 година, след като бе обвинена в данъчни измами.

Заради влошеното си здраве съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания чрез видео конферентна връзка. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 година.

Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за когото се омъжва през 1964 година.

- реклама -