Почина нобеловият лауреат Лиу Сяобо – най-известният защитник на човешките права в Китай

Почина нобеловият лауреат Лиу Сяобо, който беше най-известният защитник на човешките права и демокрацията в Китай

Сяобо почина на 61-годишна възраст след дълго и тежко лечение от рак на черния дроб. В края на миналия месец той бе прехвърлен от затвора в болница в североизточната част на Китай. Сяобо имаше 11-годишна присъда за „подривна дейност“.

Университетският преподавател беше неуморен борец за правата на човека, но властите го заклеймиха като престъпник и няколко пъти го вкарвата в затвора. Извън него беше подложен на строги ограничения. В същото време сюпругата му Лю Ся беше под домашен арест.

В седмиците преди смъртта му беше подета международна кампания в негова подкрепа. Няколко западни страни призоваха Китай да позволи на Сяобо да напусне страната, за да търси адекватно лечение на друго място. Германски лекар, който го посети в затвора, даде становище, че пациентът ще издържи пътуване до чужбина. Китайските медецински експерти обаче заявиха, че той е твърде болен, за да пътува. Публикувана беше информация, че е направено всичко възможно, за да бъде спасен животът му, но усилията не са дали резултат.

Лиу Сяобо е един от авторите на разпространената в интернет „Харта 08“, призоваваща за демократизиране на Китай. През 2010 г. той беше удостоен с Нобелова награда задочно, тъй като се намираше в затвора. Пекин определи като „непристойно“ присъждането на наградата.

- реклама -