Жан-Пиер Адамс
Снимка: www.psg.fr

Почина френски национал, прекарал 39 години в кома

Френският национал Жан-Пиер Адамс е починал на 73-годишна възраст, съобщиха бившите му клубове. Той изкара последните 39 години в кома.

Адамс е приет в болница през март 1982-а за операция на коляното. Той обаче не се връща в съзнание, след като се допуска грешка в анестезиологията му.

Роден в Сенегал, защитникът има над 140 мача за Ница. Освен това игра за ПСЖ и Ним. За френския национален тим той записа 22 срещи в периода 1972-1976.

Радостта, която той имаше към живота, харизмата и уважението, което вдъхваше, бяха величествени“, написаха от ПСЖ.

Адамс влиза в болница в Лион за операция на наранена връзка в коляното – травма, получена по време на лагер. Точно в този ден обаче има стачка. Операцията му все пак се провежда, но анестезиологът се грижи за осем пациенти. Футболистът е наблюдаван и от студент, който по-късно си признава, че не е бил достатъчно подготвен. Комбинацията от грешки води до това, че Адамс получава инфаркт и увреждания в мозъка. Анестезиологът и студентът са наказани чак в средата на 90-те – един месец затвор условно и 750 евро глоба.

Адамс е освободен от болницата в Лион в кома, 15 месеца след операцията. Оттогава за него се грижеше съпругата му Бернадет. Тя в нито един момент не е обсъждала изключване на животоподдържащата машина.

- реклама -