Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу почина на 50-годишна възраст, съобщиха турските медии.

Сюлейманоглу претърпя успешна чернодробна трансплантация в началото на октомври, а след това и спешна операция на мозъка, но е издъхнал рано тази сутрин.

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за случая и е предложил всяка възможна помощ за семейството на Наим Сюлейманоглу.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изказа съболезнования на семейството

„Току-що научих тъжната новина. Той дълго време се лекуваше, но не успя да се пребори за живота си. Дано семейството му намери сили да се справи в този труден момент“, лаконичен бе Ердоган.

За здравословните проблеми на бившия щангист се разбра в края на септември, когато той по спешност бе приет в интензивното отделение на една от най-големите болници в Истанбул.

Сюлейманоглу бе поставен в медикаментозна кома, защото черният му дроб е спрял да работи, а диагнозата бе напреднал стадий на цироза. Щангистът имаше нужда от спешна трансплантация на черен дроб и тя бе извършена на 6 ноември, като донор бе близък приятел на Сюлейманоглу, а лекарите съобщиха, че всичко е преминало добре.

От състоянието на олимпийския шампион се интересуваше и президентът на Турция Реджеп Ердоган, по чието нареждане бе сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната.

Отиде си велик шампион

Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но от средата на 80-те години на миналия век се състезава за Турция. За нашата родина той печели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка е печелил три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 година.

- реклама -