Почина модният дизайнер Пиер Карден

На 98-годишна възраст почина френският моделиер Пиер Карден. Тъжната вест са съобщили от семейството пред AFP.

Списание „Поан“ го нарече в съобщението си „гений на стила и бизнеса, визионер, изключителен покровител на дизайна и последният монумент на френската висша мода“.

Как Карден достигна до върха на славата?

Пиер Карден е най-богатият моделиер в света. Той е патентовал над 800 изобретения в почти всички сфери на живота. Списание Тайм го наречаше изобретателен фанатик, който е поставил името си върху всичко, което може да забива гвоздеи, да лепи, да зашива, да се разлива в бутилки, да затваря, да отваря и да се употребява. На всичко отгоре девизът на моделиера беше: Ако избереш парите – губиш.

Каква е тайната на блестящия успех на Пиер Карден? Пиер Карден, който е шестото дете в бедно италианско семейство, винаги е искал да създаде своя империя. Баща му бил наемен войник и едва в напреднала възраст станал винопроизводител. Синът му би могъл да продължи семейния бизнес, но кой знае защо малкият Пиетро се увличал не от виното, а от театъра – с неговите ярки костюми и променящи се декори. Той не дружал с момчетата, момичетата го привличали много повече, и по-точно куклите им, които можели безкрайно да бъдат преобличани в различни пъстроцветни платове.

Още от дете Пиер знаел, че с него трябва да се случи нещо необикновено. Една гледачка му предсказала щастлив живот, чийто символ ще бъде прекрасно дърво с красиви цветове и плодове. Карден обаче никога не се утешавал с илюзии. Всъщност бъдещият законодател на модата искал да учи счетоводство. Склонността към изчисленията и прагматичният му ум впоследствие му помогнали да създаде уникалната си модна империя, която разтърсила обществените устои.

Когато семейството се премества в провинциалното градче Виши във Франция, четиринадесетгодишният Пиер започва работа като помощник-шивач. След като изучава тънкостите на този занаят, упоритият и честолюбив Карден решава да покори Париж. Впрочем младежът е наясно, че без пари, без утвърдено име и без връзки няма да може да оцелее в столицата на модата. С острия си ум и с неспокойния си дух той успява да спечели приятелството на известния поет и драматург Жан Кокто и покрай него да влезе в тесния кръг на парижкия елит. Голямата му цел била името му да стане известно.

Само след една година Карден става водещ дизайнер в студиото на Кристиян Диор. Великият учител нарича ученика си моят малък Пиер. Петдесет години по-късно Карден се изказва саркастично за сегашните ревюта на модната къща: Днес Диор е само спектакъл… Къде може да се ходи с неговите шапки и обувки. Ако отидете на ресторант с дрехи на Диор, ще са ви нужни три стола. Истината е, че съвременните жени работят и карат автомобили. Но колите стават все по-малки, а роклите на Диор – все по-големи. Пет години след пристигането на Карден в Париж Кристиян Диор изпраща на ученика си 170 рози по случай откриването на собствената му модна къща. Клиенти на Карден са артисти и световни знаменитости като Ева Перон, София Лорен и Марлен Дитрих.

Успехите на моделиера обаче не падат от небето.

Дизайнерът спи само по пет часа на денонощие, като освен модата интересите му включват спорта, архитектурата, театъра, ресторантите и балета. Твърде често на бъдещия маестро му се налага да преспива в офиса, а на сутринта да слага в ред кабинета си вместо чистачката.
В средата на 50-те години Карден открива първия си бутик Ева, а малко по-късно и втория – Адам. С помощта на моделиера мини полите, черните дамски чорапи, високите ботуши става изключително популярни. Мозъкът му работи като компютър и благодарение на оригиналното му мислене резултатите на закъсняват. В края на 50-те години Пиер Карден извършва истинска революция в света на модата.

Той е първият, който организира ревюта в универсалните магазини, с което предизвиква обществен скандал. Профсъюзната палата – организация, която контролира моделиерите в Париж – не успява да оцени гениалността и тънката ирония на Карден. Изключват го от организацията с мотива, че се опитва да опетни професията на моделиера. Впрочем Карден не остава длъжник на колегите си и разрешава този малък, но неприятен за него проблем… като става председател на същия профсъюз.

Карден работи като луд и твори революции една след друга – авангардният му стил предизвиква истински фурор. Легендарната група Бийтълз носи неговите сака. Той пръв въвежда системата на лицензираното производство в модния бизнес и организира изработването на дрехи със своята марка в Япония, Китай и в Съветския съюз. Карден облича целия свят в буквалния смисъл.

 

 

- реклама -
Flashlight gif 640×90