LOS ANGELES, CA - JANUARY 29: Actress Mary Tyler Moore accepts the Life Achievement Award onstage during the 18th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 29, 2012 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Почина многократната носителка на награди „Златен глобус“ и „Еми“ Мери Тайлър Мур

Американска актриса Мери Тайлър Мур почина на 81-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции.

Смъртта й настъпи в болница в щата Кънектикът, като в последните минути тя беше обкръжена от съпруга и близките си хора.

За известността на актрисата допринася ролята й в сериала от 60-те години на миналия век „Шоуто на Дик Ван Дайк“. За него тя получава две награди „Еми“ и един „Златен глобус“. През 70-те години постига още по-голям успех с участието си в комедийното шоу „Мери Тайлър Мур“.

През 1980 г. участва във филма „Обикновени хора“, режисиран от Робърт Редфорд.

„Енергията на Мери, нейният дух и талант създадоха нов светъл лъч на телевизионния пейзаж и тя ще ни липсва много“, каза Робърт Редфорд. „Толкова е тъжно. Загубихме много хора през 2016 г. и сега е наистина тъжно, че 2017 г. започва с това“, добави телевизионният водещ Лари Кинг.

Журналистът допълни, че актрисата е един от пионерите на американската телевизия. В своята актьорска кариера Мери Тайлър Мур се снима общо в 60 филма и сериала.

Талантът й е възнаграден със седем награди „Еми“, три „Златен глобус“, две „Тони“, а освен това е номинирана веднъж за „Оскар“. През 1992 г. Мур получи звезда на Холивудската алея на славата, а през 2012 г. беше удостоена с почетна награда на американската Гилдия на филмовите актьори за професионални постижения. Освен това актрисата е поддръжник от дълго време на проучвания за диабета, след като е диагностицирана с болестта на около 30-годишна възраст.

- реклама -